Helse, miljø og sikkerhet

I en park hvor tusenvis av mennesker samles daglig, kan det oppstå kritiske situasjoner. Derfor er det viktig at alle våre ansatte er oppmerksomme. Registrerer du mistenkeligheter eller situasjoner som kan utvikle seg til noe farlig for våre ansatte eller gjester, skal du straks melde fra til NØDTELEFON på: 970 59 820.

Alle kritiske telefonnumre finner du på baksiden av ditt ansattkort. En oppsummering av de mest kritiske sikkerhetsrutinene finner du på et eget sikkerhetskort du alltid skal ha med deg sammen med ditt ansattkort. Dette skal ligge i kortholderen bak ansattkortet ditt, slik at det er lett tilgjengelig ved behov. Du vil også få opplæring i sikkerhetsrutiner på ditt sted.

BRANN
Gjør deg kjent med brannslukkingsutstyret og branninstruksen på ditt arbeidssted første dag på jobb.

Oppdager du brann skal du:
1. Trykk inn manuell brannmelder om det finnes i umiddelbar nærhet.
2. Melde fra til nødtelefon 970 59 820 om hvor det brenner, samt omfanget.
3. Husk egen sikkerhet.
4. Evakuer gjester og ansatte. Sørg for å lukke vinduer og dører ved evakuering.
5. Slukk eller begrens ilden dersom det er mulig.

Prøv å opptre rolig. Når teknisk vakt/brannvernleder er på plass er det han/hun som har ansvaret til brannvesenet kommer.
Evakuer gjestene og ansatte selv om du tror det er falsk alarm. Teknisk vakt er de eneste som kan bekrefte om det faktisk dreier seg om en reell brann.

FØRSTEHJELP
Førstehjelper ambulerer på sykkel og har base ved Båtbasaren.

Ved mindre skader
1. Førstehjelper tilkalles på telefon 970 59 825.
2. Opplys hvor gjesten/den ansatte er, type skade og omfang, oppgi også ditt navn og tlf. nr. du ringer fra.
3. Ta hånd om gjesten/den ansatte til førstehjelper kommer.

Ved alvorlige skader, sykdom eller dødsfall
1. Førstehjelper tilkalles på nødtelefon 970 59 820.
2. Opplys hvor gjesten/den ansatte befinner seg, type skade og omfang, oppgi også ditt navn og tlf. nr. du ringer fra.
3. Ikke flytt gjesten/den ansatte.
4. Tilkall eventuelt andre ansatte for å holde skuelystne gjester unna.
5. Vent på stedet til førstehjelper/teknisk vakt kommer. Det er førstehjelper som har det overordnede ansvar for behandling av skaden/sykdommen.

BORTKOMNE BARN OG FORESATTE I DYREPARKEN ELLER BADELANDET
1. Førstehjelp tilkalles på telefon 970 59 825.
2. Opplys hvor barnet/foresatte befinner seg, hva barnets foresatte heter, signalement på barnet (alder, klær o.s.v.) og evt. mobilnummer til foresatte. Sjekk sko eller klær for navnelapp, eventuelt telefonnummer til foreldre.
3. Behold barnet hos deg til førstehjelperen kommer. Hvis foresatte er hos deg, må du huske å få mobilnumrene deres og gi beskjed om at hvis de finner barnet må de gi beskjed om dette slik at førstehjelperne kan avslutte søket.
4. Hvis foresatte finner barnet hos deg må du huske å ringe 970 59 825 slik at de kan avslutte søket.

BORTKOMNE BARN OG FORESATTE I ABRA HAVN
Dersom du får inn et barn som er kommet bort, må du beholde barnet der du er. Ring resepsjonen i Abra Havn 951 96 306 og meld fra. Gi klar beskjed om hvor du er, barnets navn (om mulig) og signalement. Sjekk sko eller klær for navnelapp, eventuelt telefonnummer til foreldre. Dersom du får melding fra foresatte som har «mistet» et barn, må du sørge for at en av de foresatte oppholder seg på avtalt sted, og notere mobiltelefonnummeret. Meld fra til resepsjonen på 951 96 306 hvor barnet forsvant, hvor vi kan finne/komme i kontakt med foresatte, signalement og navnet på barnet.

Det er resepsjonen som organiserer letingen. Resepsjonen kan bruke høyttaleranlegget for å etterlyse barnet over hele byen. Hvis barn og foresatte gjenforenes, meld fra til resepsjonen for å avlyse søket.

HJERTESTARTERE
Finnes i låven på KuToppen, SOKO, på innsiden av bymuren i Kardemomme by, ved Bølgen i Badelandet, i resepsjonen i Abra Havn, på toalettet under Tigerbutikken, ved trappa opp til skliene i Badelandet og i resepsjonen på Dyreparken Hotell. Førstehjelp disponerer også en hjertestarter som ikke har fast plass.
Det er ikke vanskelig å bruke en hjertestarter, men det viktigste er å varsle og sette i gang med HLR(hjertelungeredning)
Skru på hjertestarteren og den vil fortelle deg hva du skal gjøre. Sjokk avgis så raskt som mulig etter anbefaling fra hjertestarteren.

EVAKUERING
Ved brann, rømte dyr (som er farlige) eller andre katastrofer, kan det bli nødvendig å evakuere området. Gjør deg kjent med de evakueringsplaner som finnes på din arbeidsplass. Så sant det er mulig skal du forlate Parken gjennom en av utgangene så du blir registrert.

NASKING OG TYVERI
Oppdager du at en gjest stjeler, skal du:
1. Observere og ta signalement. Henvend deg til gjesten om situasjonen tilsier det.
2. Tilkall deretter hjelp på telefon 970 59 825. De skal sørge for utvisning og eventuell anmeldelse.
Oppdager du at en ansatt stjeler skal du kontakte din leder.

VED ET EVENTUELT RAN
1. Ikke spill helt. Gi fra deg det du blir bedt om. Ditt liv er viktigere enn penger.
2. Observér. Se hva raneren har på seg, klokke, sko og lignende. Prøv å måle høyden på raneren i forhold til noe, for eksempel en dørkarm.
3. Prøv å se hvilken retning raneren forsvinner, om raneren har bil og i tilfelle hvilken modell, farge og lignende.
4. Gi melding på nødtelefon 970 59 820 så fort som mulig.
5. Steng stedet og hold nysgjerrige gjester unna til du får hjelp.

ORDENSPROBLEMER
Tilkall hjelp på telefon 970 59 825. Eksempler på ordensproblemer kan være truende gjester, gjester som ikke følger reglene, eller mistenkelige gjester eller situasjoner.

GRILLING
Av hensyn til sikkerheten og fare for brann, er det ikke tillatt å grille i eller i nærheten av Dyreparken, Badelandet eller Abra Havn.

RØYKFRI PARK
Av hensyn til barna er hele Destinasjon Dyreparken røykfri. Dette gjelder også e-sigarett ettersom dette faller inn under røykeloven. Vi henviser røykere til egne røykesoner. Vi håper og tror at de fleste gjester vil respektere dette. Skulle dere likevel se noen som røyker utenfor disse stedene, er det flott om du høflig forklarer at vi er en røykfri park og viser gjesten til nærmeste røykesone. Det vil i enkelte perioder når det er høy skogbrannfare være totalforbud mot røyking, også på røykesonene. Informasjon om dette legges ut på Workplace i gruppen «Sikkerhet og HMS».

Her finner du røykesonene:

– I Badelandet: i området til høyre bak Stranda

– I veikrysset fra KuToppen og ned til Jungelløypa (Bakken fra Hakkebakkskogen og opp til KuToppen)
– Jungelbob: Mot bakken opp til «Gruvedalen». Denne benyttes også på kveldsshow
– Nilen (Tømmerrenna Nilen)
– Andedammen: På nedsiden av Vaffelstua, ved grågåsene (Vannet ved gepard)
– Mellom Dyreparken Hotell og Gjesteservice

 

BEREDSKAPSVAKT
Beredskapsvakten er Parkens øverste myndighet. Beredskapsvakten har myndighet til å omdisponere dine oppgaver og sette deg til annet arbeid. Oppgaven som beredskapsvakt går på omgang blant flere av Parkens ledere. Du vil derfor møte forskjellige personer i denne rollen. Beredskapsvakten har eget ID-kort. Beredskapsvakten kontaktes på telefonnummer 97059702 og vil hjelpe ansatte med hendelser eller situasjoner de ikke klarer å håndtere selv, og som har en større alvorlighet enn dagligdagse gjøremål( til dette har dere vakttelefon i avdelingen)
Ofte kontaktes beredskapsvakten av sesongleder, områdeleder, førstehjelp eller Gjesteservice i saker som omhandler sikkerhet, skader, brann, ufine gjester eller spesielle hendelser som krever større myndighet enn sesongansatte. Beredskapsvakt kontaktes også dersom det oppstår saker som kan innebære medieinteresse.

Beredskapsgruppe
Beredskapsgruppen har faste oppgaver i en krisesituasjon og består av ledergruppen og andre ansatte som har oppgaver i en beredskapssituasjon. Beredskapsgruppen sammenkalles ved større hendelser hvor den normale beredskapen ikke er tilstrekkelig for å håndtere situasjonen.