MISJON – MINNER FOR LIVET

Destinasjon Dyreparkens misjon beskriver hvorfor vi er til.
Minner for livet i Destinasjon Dyreparken skapes gjennom unike opplevelser for våre gjester, en innovativ bedriftskultur og bevaring som vårt samfunnsansvar.
Vår misjon – Minner for livet – preger alle våre avgjørelser og vår handlemåte som medarbeider i Destinasjon Dyreparken.
Vær med å skape Minner for livet i ditt møte med gjesten- hver dag-hver gang.

VÅR VISJON – BEST PÅ OPPLEVELSER

Visjonen vår beskriver hvordan vi skal skape Minner for livet, for hvem og hvordan dette skapes.
Gjesten: Dyreparken overgår våre forventninger og vi gleder seg til å komme tilbake.
Medarbeider: Jeg er stolt av å jobbe i Dyreparken. Jeg blir møtt med respekt og blir utfordret til å utvikle meg videre.
Vis din stolthet overfor gjesten- et smil smitter-stolthet smitter

KJERNEVERDIER- STEG

Våre kjerneverdier er vårt grunnleggende tankesett i forhold til medarbeidere og vår organisasjon. Kjerneverdiene er våre veiledende prinsipper som former vår oppførsel og påvirker våre avgjørelser. I Destinasjon Dyreparken sier kjerneverdiene noe om hvordan produktene og tjenestene våre blir levert, samt hvordan vi som medarbeidere opptrer overfor hverandre. Våre kjerneverdier er definert som løsningsordet STEG ; SULTEN- TRYGG – EKTE – GLAD
Les deg opp på hva som ligger i underpunktene – tenk igjennom hvordan du i din hverdag kan sette kraft i våre kjerneverdier i møte med våre gjester- hver dag- hver gang.

FORRETNINGSIDÈ

Vår forretningside sier noe om våre hovedfokus, og hva virksomheten vår skal bestå av.
Vårt primære produkt er å være  opplevelsespark innen ferie/fritid.
Vi skal ha lønnsom drift ved å ha et attraktivt produkt som gjør at folk har lyst til å reise hit, har lyst til å legge igjen mest muligpenger mens de er her, og har lyst til å komme tilbake.

BEVARINGSPROSJEKTER

Dyreparken er medlem av organisasjonen EAZA (European Association of Zoos and Aquaria) og WAZA (World Association of Zoos and Aquariums).

Gjennom disse organisasjonene arbeider Dyreparken med bevaring av truede dyrearter. Vi har hovedfokus på:
• Avlsprogrammer på utryddingstruede dyr
• Kampanjer som fokuserer på dyregrupper
• Undervisning
• Forskning
• Reintroduksjon
• Støtte til bevaringsprosjekter i naturen

Dyreparken deltar i flere av EAZAs avlsprogrammer for truede dyr (f.eks. gepard, sibirsk tiger, orangutang, sjimpanse, løvetamarin, rødpanda, edderkoppape, keisertamarin og jerv – for å nevne noen). Hensikten med avlsprogrammene er å sørge for at det finnes sunne populasjoner av artene i dyreparkene som en reserve for fremtiden. For noen av disse dyrene kan dette være siste redning dersom bestanden fortsetter å synke i naturen.

Vårt viktigste arbeid 
Dyreparken har i sin forretningsstrategi tatt et tydelig og mer bevisst og aktivt grep for mer bærekraftig utvikling. Som dyrepark har vi overordnet fokus på bevaring av truede dyrearter og vår rolle som dyrepark. Dette er vårt viktigste arbeid for fremtiden. Vi arbeider også med mange miljøtiltak i destinasjonen, og noen av disse er nevnt her. Ønsker du å vite mer? Følg vårt arbeid på Workplace i gruppen «Bevaring av dyr og miljøtiltak».

Mara Naboisho, Kenya. Dyreparkens «hjerteprosjekt». Vi støtter prosjektet med 1 million kroner årlig. formålet med prosjektet er å bevare den viktige vandringen for dyrene som heter «The Great Migration» som har foregått i tusenvis av år. Vandringen er svært viktig for at dyrene kan formere seg i tillegg til å finne mat og vann. Uten denne vandringen kan noen av disse dyrene stå i fare for å dø ut. Vi betaler leie for jordområder av lokale massaier i og i nærheten av dyrenes vandringsrute. Slik unngår vi at det blir byggt gjerder eller andre hindringer for dyrene i området, og de kan fortsette vandringen sin. Leieinntekten til massaiene gir dem tilgang til bl.a. mat, rent vann og skolegang. Se mer på Workplace i gruppen «Mara Naboisho».

Norsk Damfrosk – Damfrosk er en kritisk truet art på Norges rødliste og tilhører Norges aller mest truede virveldyr. I Dyreparken har vi avlsstasjon for ”Damfrosk”. Målet med prosjektet er at froskene skal formere seg i Parken under kontrollerte forhold. Etter endt dvale i avlsstasjonene blir det hvert år satt ut både rumpetroll og frosker tilbake i naturen igjen. Inne i Bevaringshuset vil du se noen av damfroskene.

Regnskogfondet– Sammen setter vi fokus på konsekvensene ved bruk av palmeolje. Ved å kreve palmeoljefrie eller bruk av bærekraftig palmeolje i våre produkter, vil det gi redusert avskoging, bedre rettighetene til lokalbefolkningen, øke livsmangfoldet til truede dyrearter og bremse klimaendringene. I orangotanghuset vil du se en del avd dette samarbeidet.

 WWF – Sammen setter vi et spesielt fokus på hvordan endringer i klimaet påvirker naturen og dyrene. Dette formidles under dyrepresentasjoner, i Bevaringshuset Dyrenes Verden og på skilter i nærheten av dyreartene som er særlig truet grunnet nettopp dette.

Bevaringshuset Dyrenes Verden – I dette bygget formidler vi verdens utfordringer og hva vi kan gjøre for å bremse negativ utvikling for miljøet og dyrelivet.

Undervisning – Dyreparken tilbyr skoleklasser undervisning med fokus på læring, engasjement og vår rolle som dyrepark. Elevene får tilpasset undervisning til sitt klassetrinn, og kan velge mellom flere ulike emner tilpasset lærerplanene i natur- eller biologifag.

Lærestasjon norske rovdyr –  Her kan våre besøkende se hvordan våre rovdyr bor og lever i naturen. Lærestasjonen skal formidle kunnskap om disse store artene, og har også som målsetting å øke kunnskap og forståelse om rovdyrene slik at det kan bidra positivt til å dempe konflikten mellom dyr og mennesker.

Initiativ for Etisk Handel– Utvikling og import av suvenirer skjer i henhold til IEH (Initiativ for etisk handel) for å fremme menneskerettigheter, arbeidstakerrettigheter, utvikling og miljø i sammen med våre samarbeidspartnere. Dette gjelder spesielt i forhold til våre leverandører i Asia og Afrika hvor Dyreparken har egne Code of Conduct avtaler. Nyere Egner-kolleksjoner er produsert med Fair Trade Cotton.

Fairtrade– På restauranten SOKO selges Fairtrade-suvenirer.

Verdimat – Dyreparken var tidlig ute med å inngå et samarbeid med Verdimat for å redusere matsvinn. Gjennom denne avtalen kjøper vi kjente kvalitetsmatvarer som stammer fra overskuddsproduksjon og produksjonsavvik hos grossister.

Plastbestikk og avfall/sortering – Dyreparken har stort fokus på å redusere og erstatte plast så langt det er mulig å gjennomføre. Dyreparken har erstattet all plast bestikk, tallerken, sugerør og lokk med komostabelt materiale. Dette er 100% miljøvennlig. Dyreparken arbeider kontinuerlig med bærekraftige løsninger for avfallssortering samt reduksjon av matavfall

Bærekraftsfestivalen – Dyreparken er samarbeidspartner og aktiv deltaker av Bærekraftsfestivalen som går av stabelen juni hvert år. Dyreparken ønsker å sette fokus på bevaring av dyr spesielt rettet mot barn og ungdom.

Kortreist meny – Dyreparken har som mål å kjøpe 50% av råvarene lokalt. I dag har alle de største spisestedene i Parken fra mat fra lokale varer som is, sushi, brød, pizzabunner, viltburger m.m. Vi tilbyr også kunder variert meny med mange valgmuligheter.

Miljøvennlig rengjøringsprodukter – Dyreparken har innført doseringssystemer for å redusere bruk av kjemikalier. Nesten 84% av alle kjemikalske produkter som benyttes på Dyreparken Hotell og i Abra Havn er miljøvennlige, hvorav kravet er 70%.

Alternativ skole og Trivselspatruljen– Dyreparken støtter alternativ skole gjennom et samarbeid med Kristiansand kommune. Dyreparken brukes som en arena for elever med ulike vansker. Gjennom et tilrettelagt skoletilbud skal elevene få lære og utvikle seg positivt på en individuell og tilpasset må I skolens ferie har Dyreparken en egen trivselspatrulje bestående av ungdom som faller utenfor det ordinære tilbudet av sommerjobber.

Likestilt arbeidsliv – Dyreparken er sertifisert som bedrift for likestilte arbeidsplasser. Denne sertifiseringen skal bidra til at ingen diskrimineres på bakgrunn av blant annet kjønn, etnisitet, funksjonsnedsettelse eller seksuell orientering. Dyreparken fikk tildelt Integreringsprisen for Kristiansand Kommune i 2018. Dyreparken jobber mot en resertifisering høsten 2021. Du kan lese mer om ordningen her.

Destinasjonen er Miljøfyrtårn – Det krever at vi arbeider med miljøtiltak hver dag gjennom miljøvennlig drift og godt arbeidsmiljø. Det kan være alt fra kildesortering til mer miljøvennlig transport, reduksjon av vannforbruk, økt fokus på sunn mat og redusert bruk av papir. Som en del av det å være Miljøfyrtårnsertifisert, utarbeidet det hvert år en Klima- og miljørapport.

Grønnvaskingsplakaten – Dyreparken har signert Grønnvaskingsplakaten. Bærekraft og samfunnsansvar er komplisert tematikk,

Klimapartner– Dyreparken er med i Klimapartnere. Klimapartnere Agder er et nettverk av virksomheter som jobber for å bli mer miljø- og klimavennlige.